Laden…

Stel uw vraag

Stel vrijvlijvend uw vraag met huurprobleem via de blauwe knop op de pagina.

Gratis advies binnen 48 u

Ontvang een eerste gratis kort juridisch advies per e-mail binnen de 48u.

Verdere actie nodig?

Ontvang de nodige aangetekende brieven, contracten, verzoekschriften etc per e-mail zodat U zelf verder de correcte stappen kan ondernemen.

Verhuren voor lange of korte termijn?

Welke termijn best te kiezen?

U heeft nu een belangrijke investering gedaan in een opbrengsteigendom. U hoort ook al eens minder positieve ervaringen over huurders. U wenst daarom het beste huurcontract voor uw investering. Kiest u nu voor een huurcontract van negen jaar of voor één van korte duur. 

Zekerheid met een negenjarig huurcontract?

Op het eerste zicht is het het meest evidente als u voor een negenjarig huurcontract kiest. U heeft zekerheid voor negen jaar en dat is wat u wenst. De huurders moeten immers de eerste drie jaar ook een schadevergoeding betalen als u willen opzeggen…dus u heeft een gevoel van zekerheid. Maar is dit wel zo? Immers vanaf het derde jaar kunnen de huurders op elk ogenblik het pand verlaten, zonder enige schadevergoeding. En als de huurders niet opzeggen, zit u vast voor negen jaar. In de praktijk zal u dan de huur niet echt kunnen opslaan buiten de klassieke indexering. Immers de procedure om de huur te herzien is omslachtig en in de praktijk meestal niet toepasbaar. Het voordeel is dat als u toch zelf of uw naaste familie van het pand wilt gebruik maken, u altijd een opzeg kunt geven van zes maanden en het pand moet leeg zijn.

termijn - huurDus de zekerheid van een negenjarig huurcontract is ‘relatief’. De huurders zijn zoals iedereen van ons erg mobiel geworden. Huren voor negen jaar is eigenlijk ook erg lang geworden in deze tijden.

En zoals we al zagen biedt het negenjarig huurcontract u als verhuurder niet veel zekerheid meer na het derde jaar, dan kan de huurder immers op elk ogenblik weg mits drie maanden vooropzeg.

Of toch beter kiezen voor korte termijn?

Een andere reden om te kiezen voor een huurcontract van korte duur is dat u dan de kans krijgt, uw huurder te leren kennen. Als hij correct is en stipt betaalt kan u na verloop van tijd altijd besluiten om over te stappen op een negenjarig huurcontract. Anderzijds wil een huurder ook zekerheid. Daarom lijkt ons – maar nogmaals alles is voor een stuk persoonlijk – het een goed idee te kiezen voor een huurcontract van korte duur van twee jaar dat nog verlengd kan worden met één jaar. U krijgt dan de volgende situatie. De huurder begint toch met twee jaar zekerheid. Loopt alles goed dan wordt het huurcontract stilzwijgend verlengd met nog één jaar. Gaat u nog verder dan gaat het huurcontract van korte duur over in een negenjarig huurcontract, dat op dat ogenblik ineens zijn vierde jaar ingaat.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: bespaarbelastingen.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be