Na uw opzeg, de tegenopzeg van uw huurder…

U geeft een opzeg, de huurder kan ‘tegenopzeggen’.

Zegt u als verhuurder de woninghuur op, dan kan de huurder tijdens die opzeg van zes maanden een tegenopzeg doen. De huurder kan in dat geval een tegenopzeg geven van één maand als hij vroeger wil vertrekken.

Hoe zit het dan met de vergoeding?

Dikwijls is er aan een opzeg immers een vergoeding gekoppeld. Zo moet u bij een opzeg voor eigen gebruik een schadevergoeding van 18 maanden huur betalen als u of een familielid toch niet tijdig in het pand gaat wonen. U kunt bovendien als verhuurder de huur opzeggen tegen het einde van het derde en het zesde jaar, zelfs zonder reden, maar dan heeft de huurder recht op een vergoeding die kan oplopen tot negen maanden huur.

Die vergoeding moet u volgens de rechter (Cass., 12.01.2015) ook betalen als de huurder een tegenopzeg geeft. Vroeger ging men er soms van uit dat dat niet zo was…

opzeg - huurLet op! Gaat het om een opzeg voor eigen gebruik, dan blijft het dus als verhuurder ook na een tegenopzeg van belang dat u vermijdt dat u de schadevergoeding moet betalen. Binnen het jaar na het einde van de opzeg moet u of een familielid er ten minste twee jaar blijven wonen.

Het feit dat uw huurder een tegenopzeg geeft, heeft niet tot gevolg dat u geen vergoeding meer moet betalen. Vermijd de schadevergoeding bij een opzeg voor eigen gebruik door strikt aan de voorwaarden te voldoen.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Indicator dd. 29/09/15


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be