De huur opzeggen bij kwaliteitsproblemen Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen OF het herstel.
Kort lopend huurcontract voortijdig opzeggen
Huurder kan ook kort contract op elk moment opzeggen Huurders kunnen vanaf september 2018, als het nieuwe Vlaamse huurdecreet van kracht wordt, ook een kort contract op elk moment opzeggen. Verhuurders krijgen die optie niet.
Extra kosten bovenop de huurprijs
Waarop slaan deze extra ‘kosten en lasten’? Alle kosten en lasten, van welke aard ook, kunnen in de huurovereenkomst ten laste van de huurder worden gelegd, met uitzondering van de onroerende voorheffing die voor de verhuurder is.
Huurprijs bepalen, hoe doe je dat?
Welke huurprijs kan je aan je huurders vragen? Kies voor een belegging in onroerend goed, dan mik je op een maximaal rendement via huurinkomsten. Welke huurprijs kan je precies vragen? Welke criteria bepalen de huurprijs? Een overzicht.
Geen verwarming, wel EPC vereist
Woning zonder verwarming Woningen zonder enige vorm van verwarming, je komt ze nog tegen. Als je zo’n pand verkoopt of verhuurt, moet je dan een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen? Vandaag luidt het antwoord nog “neen”, maar vanaf 1 juli wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt.
Verhuren voor lange of korte termijn?
Welke termijn best te kiezen? U heeft nu een belangrijke investering gedaan in een opbrengsteigendom. U hoort ook al eens minder positieve ervaringen over huurders. U wenst daarom het beste huurcontract voor uw investering. Kiest u nu voor een huurcontract van negen jaar of voor één van korte duur.
Welke informatie mag u vragen aan een huurder?
Welke informatie mag u vragen aan een kandidaat-huurder? Als u een woning of appartement wilt verhuren, wilt u wellicht graag zoveel mogelijk informatie van en over de kandidaat-huurders. Maar welke vragen mag u hen stellen en welke documenten mag u vragen?
Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen?
Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen als er kwaliteitsproblemen zijn aan de woning? Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen of het herstel.
Gemeenschappelijke kosten in een appartement
Gemeenschappelijke kosten in een appartement: wat en hoeveel? Ben je op zoek naar een appartementje of ga je samenwonen met je vriend(in), dan is het een goed idee om een overzicht te maken van mogelijke kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de huurprijs van het appartement meestal ook nog gemeenschappelijke kosten om mee rekening te […]
De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis…
Uw rommelige huurder vertrekt… Uw huurder moet er op het einde van de huur in principe voor zorgen dat hij al zijn spullen meeneemt of zelf weggooit. Hij mag dus m.a.w. niet allerlei rommel achterlaten.
Hoe te reageren bij burenhinder?
Zo kan je reageren bij burenhinder Als je buren overdreven burenhinder veroorzaken, moet je dat niet aanvaarden. Je kan, als overleg niet helpt, naar de vrederechter stappen of zelfs een klacht tegen hen indienen. Hoe ga je daarbij te werk?
Opzeg van een huurovereenkomst van negen jaar door de verhuurder om er zijn familie te laten wonen
Opzeg om familie te laten wonen. Opzeg van een huurovereenkomst van 9 jaar kan te allen tijde door de verhuurder om zijn bloed- of aanverwanten (of die van zijn echtgenoot) in de woning te laten wonen in plaats van de huurder.
Hoe je huurcontract opzeggen?
Je huurcontract opzeggen: zo vermijd je kosten Huren is voor heel wat mensen een goede oplossing. Veel mensen huren tijdens de zoektocht naar hun ideale koopwoning, anderen vinden huren dan weer een vorm van vrijheid. Hoe dan ook, ooit wordt een huurcontract opgezegd, en dan kan je als huurder best weten wat je kan verwachten.
Kan je hinderlijke bomen van je buurman rooien?
Buren, bomen en overlast Je kan als eigenaar of huurder van een woning veel last hebben van bomen die welig tieren in de tuin van je buurman. Wat kan je daar tegen doen?
Wat als je huurder de tuin niet onderhoudt?
Wat te doen als je huurder de tuin niet onderhoudt? Je huurder moet de tuin van de woning die je aan hem verhuurt onderhouden. Hij moet het gras maaien, onkruid wieden en bomen en planten snoeien. Hoe vermijd je discussies en wat kun je doen als je huurder zich niet aan deze verplichting houdt?
Hoe de huurwaarborg terug krijgen.
Waarborg huur: hoe krijgt u die terug als huurder? U zegt uw huurcontract op of het loopt ten einde… U wilt dus ook graag uw huurwaarborg terug. Maar hoe krijgt u uw waarborg terug? Kan een eigenaar weigeren om de huurwaarborg vrij te geven? En wie kan u in dat geval helpen?
Vier manieren om een huurder te doen betalen
Wat kan je doen als de huurder van je woning de huur niet of onregelmatig betaalt? Een ‘goede’ huurder vinden is echter niet evident, zeker niet in tijden van economische crisis. Hoe pak dit het beste aan, rekening houdende met de wettelijke beperkingen?
Mag je roken in een huurwoning?
Mag je roken of niet? Steeds vaker komt het voor dat huisbazen een verbod om te roken in hun huurcontract opnemen. Ze doen dat vooral om schade zoals vergeelde muren te vermijden. Maar controle is moeilijk en als huurder kan je moeilijk aan de deur gezet worden als je toch eens een sigaretje zou opsteken
Moet je als huurder een verzekering afsluiten?
Welke verzekering? Als huurder moet je een brandverzekering afsluiten om je eigen inboedel te beschermen. De brandverzekering van de verhuurder-eigenaar dekt slechts de schade aan het gebouw, maar niet de inboedel van de huurder. Door het afsluiten van een brandverzekering wordt bovendien ook de huurdersaansprakelijkheid verzekerd.
Maak werk van een goede plaatsbeschrijving
Goede plaatsbeschrijving is van cruciaal belang Iets minder dan 20% van de Vlaamse gezinnen huurt vandaag een woning op de private huurmarkt. Wanneer je huurt is het belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt met de verhuurder. Ik zeg altijd: een goede match begint met een goed contract. En nog belangrijker: met een goede plaatsbeschrijving.
Samen huren, samen opzeggen.
Samen huren Voor de allereerste keer gaan samenwonen met je vriend(in). De al iets oudere garde onder ons denkt er wellicht met enige weemoed aan terug. Al is het niet overal rozengeur en maneschijn. Zo liep er onlangs een vraag binnen van een vrouw die haar relatie net beëindigd heeft en de standaard huurovereenkomst van […]
Een getekend huurcontract terug opzeggen
Huurcontract: getekend is getekend Getekend is getekend: het is in vastgoedland een waarheid als een koe. Al beseft niet iedereen dat. Zo werd ik recent aangeklampt door een jongeman die een huurovereenkomst voor een appartementje getekend had. Maar nog voor de ingenottreding had hij zich plots bedacht en wou hij aan het huurcontract onderuit. “Ik […]
Huurder overleden? Wat nu?
Wat als de huurder van je woning komt te overlijden? Je staat er als verhuurder liever niet bij stil, maar het is jammer genoeg soms de realiteit. De grote vraag die dan rijst, is wat er met de huurovereenkomst moet gebeuren.
Kosten aan de centrale verwarming
Verplichtingen als huurder van een woning met een centraal verwarming De huurder moet het nodige doen om het toestel in goede en veilige staat van werking te houden. De huurder moet volgens een vaste regelmaat een onderhoud laten uitvoeren door een erkend technicus. De huurder is verplicht altijd de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant te respecteren. […]
EPC verplicht bij verhuren?
EPC – attest Het EPC-attest, ook wel gekend als het energieprestatiecertificaat, wint aan belang. Zeker als het over de verkoop van woningen of appartementen gaat. Daarnaast is het attest ook verplicht bij verhuring. Vanaf het moment dat een bord te huur wordt geplaatst of het pand via een website te huur wordt gesteld, moet er […]
De huurprijs herzien? Kan dat?
Kan de huurprijs worden herzien? Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, en sommige (ver)huurders zitten al met de handen in het haar. Zo kreeg ik onlangs een vraag van een ongeruste huurder. De verhuurder had hem laten weten dat hij de huurprijs vanaf volgende maand zou optrekken. “Kan dat wel zomaar?”, vroeg de […]
Wat als de huurder met de noorderzon verdwijnt?
Huurder plots weg Als je huurder de sleutels van je huis in je brievenbus steekt, geeft hij daarmee aan de huurovereenkomst te willen verbreken. Het is aangewezen in dat geval een aantal voorzorgen te nemen.
Herstellingen in de huurwoning
Welke kosten zijn ten laste van de huurder? De huurder heeft de plicht om de huurwoning te onderhouden als een goede huisvader, om hieraan te voldoen bepaalt de wet dat de huurder instaat voor het onderhoud en de huurherstellingen aan het pand.
Fiscale gevolgen van het verhuren van een woning
Onroerende voorheffing De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen. De berekening van deze voorheffing gebeurt op basis van het kadastraal inkomen. De onroerende voorheffing valt ten laste van de verhuurder. Die mag deze nooit doorrekenen aan de huurder. Onder bepaalde voorwaarden, die betrekking hebben op de gezinssituatie van de huurder, kan de […]
Waaraan moet een huurwoning minimaal voldoen?
Welke minimale kwaliteit moet de eigenaar garanderen bij aanvang van de huur? Een woning die verhuurd wordt moet bij aanvang van de huurovereenkomst voldoen aan de vereisten op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. De belangrijkste voorbeelden van deze verplichtingen zijn: minimale voorzieningen als keuken, toilet, bad of douche, gootsteen en drinkbaar water moeten […]
Wat als er dringende herstellingen moeten worden uitgevoerd?
Dringende herstellingen aan huurwoning De huurder heeft recht op het ongestoord genot van de woning die hij huurt. Een uitzondering op dit principe wordt gemaakt voor dringende herstellingen die niet kunnen uitgesteld worden tot na het einde van de huur. De wet bepaalt dat de huurder deze dringende herstellingswerken moet “gedogen”. De huurder moet deze […]
Verlenging van de huurovereenkomst wegens buitengewone omstandigheden
Wanneer kan verlenging wegens buitengewone omstandigheden? In bepaalde gevallen kan de huurder vragen om de huur te verlengen wanneer de verhuurder opzegt Wanneer de huurder zijn opzeg krijgt van de verhuurder maar dit komt zeer ongelegen, dan kan hij aan de verhuurder vragen om toch nog een tijdje in de woning te blijven. Dit is […]
Mag je als huurder onderverhuren?
Onderverhuren, mag dat? Ik huur een woning als hoofdverblijfplaats, maar wil die op mijn beurt voor een stuk aan een vriend onderverhuren. Mag dat ? Deze vraag kreeg ik onlangs op mijn bord. Hoewel mijn antwoord ‘ja’ luidde, plaatste ik er ook snel een ‘maar’ achter.
Huren met een kortlopend contract
Huren voor een korte periode Dat de banken strenger zijn geworden bij het toekennen van een woonlening, is intussen algemeen geweten. Vastgoedmakelaars kunnen er van meespreken. Het gebeurt soms dat woningen opnieuw in de etalage geplaatst worden na het ondertekenen van het compromis. Reden: kopers botsen finaal op een njet van de bank en krijgen […]
Samen huren, samen contract ondertekenen?
Samenwonen Om voldoende budget bijeen te sparen om een woning te kopen, huren de meeste jonge koppels die gaan samenwonen vaak eerst een woning. Maar is het wel noodzakelijk dat beide partners de huurovereenkomst ondertekenen? Het is een vraag die ik geregeld op mijn bord krijg.
Moet ik als huurder van een woning onroerende voorheffing betalen?
Onroerende voorheffing De onroerende voorheffing voor een gehuurde woning mag nooit ten laste van de huurder zijn. Het is de verhuurder-eigenaar die deze belasting moet betalen. In de huurovereenkomst kan dit ook niet anders worden overeengekomen. Dit geldt wel enkel voor de woninghuur en dus niet voor huurovereenkomsten naar gemeen recht, zoals bijvoorbeeld de huur […]
Huurder overleden: wat nu?
Uw huurder is overleden, wat met het huurcontract? U verneemt dat uw huurder overleden is. Eindigt daardoor het huurcontract of zetten de erfgenamen dit automatisch verder? Wat doet u met de inboedel als er geen erfgenamen zijn?
Huurder werkt maar betaalt de huur niet…
Die huurder verdient genoeg om u te betalen… Onlangs kwam in de media dat het aantal loonbeslagen fors gestegen is. Ook verhuurders maken er meer en meer gebruik van. In welk geval kan dat precies en kunt u als verhuurder ook werken met een zgn. loonoverdracht?
Geen (grote) huisdieren in uw huurwoning.
Geen Rottweiler in uw huurwoning… Over de huisdieren die uw huurder al dan niet mag houden, is er nogal eens discussie. Ook het ras is daarbij van belang, stelde de rechter onlangs…
De rommel van uw huurder blijft achter.
De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis… Uw huurder laat bij zijn vertrek nog allerlei al dan niet waardeloze rommel in het door u verhuurde pand achter. Hoe gaat u daar het best mee om? Alles dan maar zelf naar het stort brengen?
Huurprijs verhogen bij meerdere kandidaten?
Uw huurprijs verhogen indien er meer kandidaten zijn? Onlangs kwam in de media dat het aanbod van goedkope huurwoningen veel te laag is. Kunt u dit uitspelen door te verhuren aan de kandidaat die u de hoogste huur wil betalen? Of kunt u niet meer afwijken van de geafficheerde huurprijs? Afwijken van de prijs op […]
Betalen voor verbeteringswerken van de huurder?
Moet u betalen voor de werken van uw huurder? Uw huurder vraagt u of hij in uw huurhuis een terras of een nieuwe vloer mag aanleggen. Wat gebeurt hiermee op het einde van de huur? Kan hij voor deze verbeteringswerken aan u als verhuurder een vergoeding vragen?
Wie draait op voor een kapotte verwarming?
Betaalt u als verhuurder voor een kapotte verwarming? Uw huurder laat u weten dat zijn verwarming kapot is en vraagt u om die zo spoedig mogelijk te laten herstellen. Bent u altijd verplicht om die herstelling te betalen? Is dat ook zo als uw huurder het onderhoud niet correct uitvoerde?
Schade bij het einde van de huur.
De schade vaststellen als uw huurder niet meewerkt… Uw huurder is verdwenen of weigert om mee te werken aan de plaatsbeschrijving. Kunt u dan de intredende plaatsbeschrijving met de nieuwe huurder gebruiken om de schade vast te stellen? Of is er in dat geval een andere oplossing?
De vrijgave van de huurwaarborg nog wat uitstellen…
De vrijgave van de huurwaarborg U wacht het liefst tot uw huurder alles betaald heeft voordat u de huurwaarborg vrijgeeft. Mag u dit dan uitstellen tot u zelf een afrekening van de kosten krijgt? Hoe werkt de vrijgave als uw huurder intussen in een schuldenregeling zit?
Uw huurder onderhoudt de tuin niet…
Uw huurder onderhoudt de tuin niet. Nu het zomer is, moet er ook in de tuin van uw huurhuis gewied en gesnoeid worden. Wat als uw huurder dit niet doet en zijn buren hierover bij u komen klagen?
Wat als uw huurders gaan scheiden?
Uw huurders gaan scheiden: wat met de huur? U verhuurt een huis aan een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel. Er komt echter een haar in de boter te zitten en een van hen verlaat de woning en vraagt de scheiding aan. Heeft dat ook gevolgen voor de huur?
Huurachterstand maar wel een dure wagen
Een dure wagen op de oprit, maar de huur betaalt hij niet… Uw huurder heeft huurachterstand, maar wel een hele dure wagen op zijn oprit geparkeerd staan. Kunt u die als verhuurder laten verkopen samen met de inboedel? Hoe gaat dat dan concreet in zijn werk?
Er blijft discussie over huurschade
Hoeveel aanrekenen voor huurschade? Als de huurder het eens is over welke huurschade er is op het moment waarop hij vertrekt, dan nog is er soms discussie over het bedrag dat u daarvoor kunt aanrekenen. Dan maar een expert aanstellen?
Hoe huurschade verhalen
Welke spelregels volgen om de huurschade te verhalen? Een goede plaatsbeschrijving bij aanvang van de huur opstellen, biedt u als verhuurder nog geen garanties dat u alle huurschade kunt aanrekenen. Wat loopt er nogal eens mis op het einde en wat is er van belang i.v.m. de sleutels?