Huurprijs verhogen bij meerdere kandidaten?

Uw huurprijs verhogen indien er meer kandidaten zijn?

Onlangs kwam in de media dat het aanbod van goedkope huurwoningen veel te laag is. Kunt u dit uitspelen door te verhuren aan de kandidaat die u de hoogste huur wil betalen? Of kunt u niet meer afwijken van de geafficheerde huurprijs?

Afwijken van de prijs op uw affiche?

Het aanbod van goedkopere huurwoningen op de particuliere huurmarkt ligt veel lager dan de vraag, zo kwam uitgebreid in de media. De kans bestaat dat indien u zo’n woning te huur stelt, u al snel meerdere geschikte kandidaten vindt die uw huurwoning willen huren.

huurprijsAls u een woning of appartement verhuurt en een affiche op het raam hangt of een advertentie plaatst, dan moet u daarop vermelden welke huurprijs u vraagt. Daarnaast moet u trouwens ook aangeven welke extra kosten er aangerekend worden.

Deze verplichting geldt niet indien u een winkelruimte of kantoor te huur stelt. Voor studentenkoten en weekendverblijven is het dan weer wel verplicht.

Vermeldt u geen prijs, dan riskeert u immers een boete die opgelegd wordt door de gemeente waar uw pand gelegen is. Die boete kan variëren van € 50 tot € 200. Of de boete effectief opgelegd wordt, hangt af van de gemeente.

Verplicht aan de eerste te verhuren?

Neen, tenminste niet als u let op hoe u het een en ander formuleert in uw affiche of advertentie. Neem in uw aankondiging nog niet alle huurvoorwaarden gedetailleerd op. In dat geval zou iemand immers kunnen beweren dat het om een ‘aanbod’ gaat waar u niet onderuit kunt. De rechtspraak bepaalt immers dat wanneer er een aanbod is en dit aanvaard wordt, er automatisch een contract ontstaat. Dat moet u dus vermijden…

Belangrijk is bv. dat u spreekt over een ‘vraagprijs’ omdat dit duidelijk maakt dat er nog discussie mogelijk is. Vermeld ook nog niet voor hoelang u wilt verhuren of geef aan dat dit nog te bespreken is.

Zolang u niet discrimineert op basis van bv. nationaliteit of religie, kunt u immers zelf bepaalde eisen stellen aan uw toekomstige huurder en bepalen met wie u uiteindelijk in zee gaat. Dit kan zelfs indien er anderen zijn die méér willen betalen. Twijfelt u bv. of iemand die maar een laag inkomen heeft de huur wel zal kunnen betalen, dan bent u niet verplicht om aan hem te verhuren ook al wil hij de vraagprijs betalen.

Hoger, lager!

Toekennen aan de hoogste bieder. Dat kan dus gerust. Heeft u meerdere kandidaten die in aanmerking komen, dan is er dus niets mis mee om het pand in huur te geven aan degene die u de hoogste huur wil betalen.

Wat niet kan, is dat u zelf een soort ‘veiling’ organiseert en hen tegen elkaar op laat bieden. U kunt hen echter wel allemaal apart laten bieden (terwijl ze elkaars bod niet kennen) en verhuren aan diegene die het hoogste biedt.

Minder vragen, kan dat ook? Ligt de geafficheerde prijs te hoog en vindt u moeilijk een geschikte kandidaat, dan kunt u ook naar beneden afwijken. U hoeft dus niet eerst uw affiches en aankondigingen aan te passen. Krijgt u dus een kandidaat die u wel ziet zitten, dan kunt u gerust aan een lagere prijs verhuren dan op de affiche staat.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Indicator dd. 18/06/13


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be