EPC verplicht bij verhuren?

EPC – attest

Het EPC-attest, ook wel gekend als het energieprestatiecertificaat, wint aan belang. Zeker als het over de verkoop van woningen of appartementen gaat. Daarnaast is het attest ook verplicht bij verhuring. Vanaf het moment dat een bord te huur wordt geplaatst of het pand via een website te huur wordt gesteld, moet er dus een EPC beschikbaar zijn.

EPC attestOp eenvoudig verzoek van een kandidaat-huurder moet een geldig EPC op tafel worden gelegd. En dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Al zien we in de praktijk vaak dat de opdracht voor het opstellen van zo’n attest aan de vastgoedmakelaar wordt gegeven.

Wat met een kot of studentenkamer?

Voor studentenkamers en serviceflats is de EPC-regelgeving iets complexer. Zo stelt de wet dat in geval van een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet er voor het gehele gebouw een EPC-attest moet worden opgemaakt. Reden: dit soort kamers wordt niet als een aparte wooneenheid gezien, waardoor een afzonderlijk EPC per kamer niet vereist is. Bij de verhuur van een serviceflat moet er dan weer een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds een verhuring waarbij een huurovereenkomst wordt afgesloten en anderzijds de verhuring waarbij met een dagprijs wordt gewerkt. In dat laatste geval ontsnapt men aan de verplichting om een EPC op te stellen.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: www.cibweb.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be