Overlijden van de huurder


Beëindigt overlijden de huur?

Het overlijden van de huurder maakt geen einde aan de huurovereenkomst. De erfgenamen zetten de huurovereenkomst verder of kunnen deze opzeggen binnen de wettelijke voorwaarden:

  • Bij een huurovereenkomst van 9 jaar kan de huurder (of erfgenaam) de overeenkomst op eender welk moment beëindigen, mits een opzegperiode van 3 maanden. Tijdens deze opzegperiode moet de huur verder betaald worden. Als de opzeg bovendien gebeurt in de eerste 3 jaar van de huurovereenkomst is er daarnaast nog een schadevergoeding van 3, 2 of 1 maand huur verschuldigd naargelang het contract een einde neemt in het eerste, tweede of derde jaar. De enige uitzondering hierop is een niet-geregistreerd contract. Dit kan men opzeggen zonder termijn en zonder schadevergoeding.
    Let op: Naast deze wettelijk opzeggingsmodaliteiten kan u altijd proberen om tot een onderling akkoord te komen met de verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen met wederzijdse toestemming.
  • Bij een huurovereenkomst van korte duur (maximum 3 jaar) is er geen mogelijkheid om de huur eenzijdig vroegtijdig te beëindigen. In dit geval kan u enkel proberen om een onderling akkoord te sluiten met de verhuurder.

Lees meer veelgestelde vragen op onze FAQ pagina of blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwspagina. Heeft u zelf een vraag stel ze dan hier.


Overlijden - Huurproblemen

www.huurproblemen.be