Laden…

Stel uw vraag

Stel vrijvlijvend uw vraag met huurprobleem via de blauwe knop op de pagina.

Gratis advies binnen 48 u

Ontvang een eerste gratis kort juridisch advies per e-mail binnen de 48u.

Verdere actie nodig?

Ontvang de nodige aangetekende brieven, contracten, verzoekschriften etc per e-mail zodat U zelf verder de correcte stappen kan ondernemen.

Kort lopend huurcontract voortijdig opzeggen

Huurder kan ook kort contract op elk moment opzeggen

Huurders kunnen vanaf september 2018, als het nieuwe Vlaamse huurdecreet van kracht wordt, ook een kort contract op elk moment opzeggen. Verhuurders krijgen die optie niet.

In de praktijk is al meer dan de helft van alle lopende huurcontracten een kortlopend contract, blijkt uit cijfers van het Vlaams Huurdersplatform. Zo’n kort contract kan op dit moment niet voor het einde worden opgezegd, tenzij beide partijen daarmee instemmen. Dat verandert met het nieuwe huurdecreet.

Zoals dat nu al het geval is voor een negenjaarscontract zal de opzegtermijn van een kort contract ook drie maanden bedragen, of het nu om een contract van een, twee, of drie jaar gaat. De opzegtermijn start de eerste dag die volgt op de maand van de opzegging.

De opzegvergoeding bedraagt anderhalve, één of een halve maand huur, naargelang het huurcontract door de opzeg in het eerste, tweede of derde jaar van de huur eindigt.

Enkele bemerkingen

Huurdersplatform-jurist Geert Inslegers juicht het nieuwe Vlaamse huurdecreet toe, maar daarnaast heeft hij ook enkele bemerkingen bij dat onderdeel. “Vorig jaar klonk het nog dat er voorzien zou worden in maatregelen die de woonzekerheid versterken, maar in de tekst van het decreet vinden we nauwelijks maatregelen terug die dat kunnen afdwingen”, zegt Inslegers.

huurcontractIn de praktijk is al meer dan de helft van alle lopende huurcontracten een kortlopend contract, blijkt uit cijfers van het Vlaams Huurdersplatform. De organisatie had gehoopt dat het aantal kortlopende contracten dankzij het nieuwe huurdecreet zou verminderen, maar daar vreest het Platform voor.

Wel positief voor het Huurdersplatform is dat de huurder voortaan, net zoals bij huurcontracten van negen jaar, het contract kan beëindigen zonder opzegtermijn en opzegvergoeding als de verhuurder naliet het huurcontract te registreren.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Belga


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be