Laden…

Stel uw vraag

Stel vrijvlijvend uw vraag met huurprobleem via de blauwe knop op de pagina.

Gratis advies binnen 48 u

Ontvang een eerste gratis kort juridisch advies per e-mail binnen de 48u.

Verdere actie nodig?

Ontvang de nodige aangetekende brieven, contracten, verzoekschriften etc per e-mail zodat U zelf verder de correcte stappen kan ondernemen.

De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis…

Uw rommelige huurder vertrekt…

Uw huurder moet er op het einde van de huur in principe voor zorgen dat hij al zijn spullen meeneemt of zelf weggooit. Hij mag dus m.a.w. niet allerlei rommel achterlaten.

Wat hij achterlaat, is voor u? Zo simpel is het ook weer niet. Het is niet omdat de huurder iets achterlaat dat u daar automatisch eigenaar van wordt en dit zomaar zelf kunt afvoeren naar het stort of waardevolle zaken kunt ‘inpalmen’.

Let op! Dit is zelfs niet zo als die huurder nog achterstallen heeft. In dat geval moet u in principe immers eerst een deurwaarder beslag op de inboedel laten leggen om het te verkopen.

Te regelen bij de plaatsbeschrijving?

Dat is de beste oplossing... Stelt u op het moment dat u een gezamenlijke plaatsbeschrijving opmaakt vast dat er nog vanalles achtergebleven is in uw huur­woning, dan maakt u daar dan het best afspraken over. Voeg eventueel ook een aantal foto’s toe die u beiden ondertekent.

Wat regelt u? Gaat het om enigszins waardevolle zaken, bv. een afwasmachine die voor de volgende huurder nuttig kan zijn, dan vermeldt u het best in de plaatsbeschrijving dat de huurder “deze voorwerpen die zijn eigendom zijn niet meegenomen heeft en daarvan afstand doet”.

rommelEen grote hoop waardeloze rommel… Dan liggen de zaken anders… In dat geval kunt u in de plaatsbeschrijving een vergoeding voorzien voor het opruimen van de rommel. Deze kunt u – met het akkoord van uw huurder – dan ook inhouden op de waarborg.

Ik haal dat zelf allemaal wel weg… Mogelijk belooft de huurder dat hij dit zelf nog zal opruimen. In dat geval neemt u hierover het best een duidelijke afspraak op in de plaatsbeschrijving. Voorzie dat als het op de afgesproken datum niet weggehaald is, u dit zelf doet en de huurder u alsnog een bepaalde vergoeding moet betalen.

Tip. Kan de huurder de rommel pas na het einde van zijn huurcontract komen weghalen, dan kunt u hiervoor eventueel ook een extra bezettings­vergoeding aanrekenen. Zolang het vol rommel ligt, kan er immers nog geen nieuwe huurder in…

Wat als huurder niets meer laat weten?

Alleen de rommel blijft achter… Mogelijk komt uw huurder niet opdagen voor de plaatsbeschrijving. Kleine onbenulligheden die hij achterliet, kunt u dan uiteraard gewoon weggooien. Liet hij echter een grote hoop rommel achter, zorg er dan voor dat u de toestand laat vaststellen door een deurwaarder of ten minste enkele foto’s neemt.

Geef huurder nog even de tijd. Stuur hem een aangetekende brief waarin u hem aanmaant het huurhuis alsnog binnen een aantal dagen (bv. 10) zelf leeg te maken. Geef aan dat u bij gebreke daaraan alles naar het stort brengt en dat u hem de kosten in rekening zal brengen.

Tip. Kunt u de huurder echt niet bereiken omdat u zijn adres niet heeft, dan kan niemand u kwalijk nemen dat u na 10 dagen alvast de waardeloze zaken opruimt. Waardevolle zaken stockeert u het best nog wat langer.

Let op! Effectief naar de rechter stappen om het pand te laten leegmaken, heeft spijtig genoeg meestal niet veel zin. Niet alleen maakt u daarmee veel kosten, u zit ook een periode ‘vast’ waardoor u nog geen nieuwe huurder kunt zoeken.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: indicator.be – dd. 5/6/2013


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be