Geen (grote) huisdieren in uw huurwoning.

Geen Rottweiler in uw huurwoning…

Over de huisdieren die uw huurder al dan niet mag houden, is er nogal eens discussie. Ook het ras is daarbij van belang, stelde de rechter onlangs…

Alle huisdieren verboden voor uw huurder? Dat ligt moeilijk, dat weet u… U kunt als verhuurder een algemene verbodclausule in het huurcontract niet echt hard maken voor een huisdier dat totaal niet hinderlijk is. Meer en meer huurders schermen dan met hun ‘recht op privacy’. Een vis in een bokaal of een hamster in een kooi kunt u dus moeilijk verbieden…

Dan geen verbod opnemen in het huurcontract? Toch wel. Dat kan nog steeds. U voorziet dan het best wel dat afwijkingen op het verbod mogelijk zijn voor dieren die geen hinder veroorzaken en waarvoor de huurder u vooraf toestemming vraagt.

Welke dieren kunt u weigeren?

huisdierenU kunt als verhuurder wel degelijk op uw strepen staan als het gaat om huisdieren die geluids-, geur- of andere hinder veroorzaken bij de buren. Een grote constant blaffende hond, een leger katten of een hangbuikzwijn kunt u om die reden dus gerust verbieden op een appartement in de stad.

Ook de plaats waar de huurwoning gelegen is, speelt een rol. Op het platteland veroorzaakt een hond immers minder snel overlast dan in de stad.

Ook een hond van een gevaarlijk ras kunt u verbieden. Onlangs oordeelde de rechter (Vrederechter Moeskroen – Komen-Waasten, ­12­.­04.2010) immers dat een Jack Russell wel door de beugel kan, maar een Rottweiler niet omdat dit een gevaarlijk ras is.

Welke rassen al dan niet gevaarlijk zijn, is een moeilijke discussie omdat er in België nog altijd geen officiële lijst van bestaat. Het is dus een kwestie van te verwijzen naar een betrouwbare instantie. De rechter in deze zaak verwees bv. naar de Franse lijst van gevaarlijke honden. Niets belet u dus om zelf ook naar die lijst te verwijzen…

Tip: Geeft u uw huurder de toestemming om een hond te houden in uw huurwoning, dan kunt u perfect preciseren voor welk hondenras u dit toestaat en/of voor welke niet.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Indicator dd. 13/03/13


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be