Huurproblemen https://www.huurproblemen.be Tue, 05 Jun 2018 10:06:15 +0000 nl hourly 1 https://i2.wp.com/www.huurproblemen.be/wp-content/uploads/2015/11/cropped-Logo.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Huurproblemen https://www.huurproblemen.be 32 32 103032026 Huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen aan de woning? https://www.huurproblemen.be/huur-probleem-kwaliteit-woning/ Mon, 19 Feb 2018 08:29:21 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1386 De huur opzeggen bij kwaliteitsproblemen Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen OF het herstel. De huurder mag van dit keuzerecht geen misbruik maken (door bij voorbeeld herstel te vragen terwijl de kosten […]

Het bericht Huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen aan de woning? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
De huur opzeggen bij kwaliteitsproblemen

Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen OF het herstel. De huurder mag van dit keuzerecht geen misbruik maken (door bij voorbeeld herstel te vragen terwijl de kosten zeer hoog zijn of door ontbinding te vragen terwijl het kwaliteitsprobleem heel makkelijk kan worden opgelost).

Los van de kwaliteitsproblemen kan een huurder een huurovereenkomst van 9 jaar voor een hoofdverblijfplaats steeds opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden (dus nog drie maanden huren na de opzeg). De huurder kan hiermee een procedure omtrent de kwaliteitsproblemen bij de vrederechter vermijden maar de regels inzake opzegtermijn en opzegvergoeding blijven van toepassing, ongeacht de achterliggende reden voor de opzeg.

U kunt uiteraard ook steeds tot een overeenkomst komen met de verhuurder (best schriftelijk) om de overeenkomst in onderling akkoord te beëindigen. kwaliteitsproblemen huurwoning

Procedure tot onbewoonbaarheid

De huurder kan via de dienst huisvesting van de gemeente waar de huurwoning gelegen is kosteloos een procedure ongeschiktheid / onbewoonbaarheid opstarten. Dit is een administratieve procedure waarbij de burgemeester een woning ongeschikt kan verklaren nadat een technicus is langsgekomen om gebreken in de woning vast te stellen, met een heffing ten laste van de verhuurder tot gevolg wanneer hij niet tot herstel overgaat.

Bron: Wonen Vlaanderen

Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen aan de woning? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1386
Kort lopend huurcontract voortijdig opzeggen https://www.huurproblemen.be/kort-huurcontract-opzeggen/ Mon, 07 Aug 2017 07:21:53 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1324 Huurder kan ook kort contract op elk moment opzeggen Huurders kunnen vanaf september 2018, als het nieuwe Vlaamse huurdecreet van kracht wordt, ook een kort contract op elk moment opzeggen. Verhuurders krijgen die optie niet.   In de praktijk is al meer dan de helft van alle lopende huurcontracten een kortlopend contract, blijkt uit cijfers […]

Het bericht Kort lopend huurcontract voortijdig opzeggen verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Huurder kan ook kort contract op elk moment opzeggen

Huurders kunnen vanaf september 2018, als het nieuwe Vlaamse huurdecreet van kracht wordt, ook een kort contract op elk moment opzeggen. Verhuurders krijgen die optie niet.  

In de praktijk is al meer dan de helft van alle lopende huurcontracten een kortlopend contract, blijkt uit cijfers van het Vlaams Huurdersplatform. Zo’n kort contract kan op dit moment niet voor het einde worden opgezegd, tenzij beide partijen daarmee instemmen. Dat verandert met het nieuwe huurdecreet.

Zoals dat nu al het geval is voor een negenjaarscontract zal de opzegtermijn van een kort contract ook drie maanden bedragen, of het nu om een contract van een, twee, of drie jaar gaat. De opzegtermijn start de eerste dag die volgt op de maand van de opzegging.

De opzegvergoeding bedraagt anderhalve, één of een halve maand huur, naargelang het huurcontract door de opzeg in het eerste, tweede of derde jaar van de huur eindigt.

Enkele bemerkingen

Huurdersplatform-jurist Geert Inslegers juicht het nieuwe Vlaamse huurdecreet toe, maar daarnaast heeft hij ook enkele bemerkingen bij dat onderdeel. “Vorig jaar klonk het nog dat er voorzien zou worden in maatregelen die de woonzekerheid versterken, maar in de tekst van het decreet vinden we nauwelijks maatregelen terug die dat kunnen afdwingen”, zegt Inslegers.

huurcontractIn de praktijk is al meer dan de helft van alle lopende huurcontracten een kortlopend contract, blijkt uit cijfers van het Vlaams Huurdersplatform. De organisatie had gehoopt dat het aantal kortlopende contracten dankzij het nieuwe huurdecreet zou verminderen, maar daar vreest het Platform voor.

Wel positief voor het Huurdersplatform is dat de huurder voortaan, net zoals bij huurcontracten van negen jaar, het contract kan beëindigen zonder opzegtermijn en opzegvergoeding als de verhuurder naliet het huurcontract te registreren.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Belga


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Kort lopend huurcontract voortijdig opzeggen verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1324
Extra kosten bovenop de huurprijs https://www.huurproblemen.be/extra-kosten-huur/ Mon, 31 Jul 2017 07:36:11 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1319 Waarop slaan deze extra ‘kosten en lasten’? Alle kosten en lasten, van welke aard ook, kunnen in de huurovereenkomst ten laste van de huurder worden gelegd, met uitzondering van de onroerende voorheffing die voor de verhuurder is. Wordt er in de huurovereenkomst niet bepaald wie moet instaan voor de extra kosten en de lasten, dan […]

Het bericht Extra kosten bovenop de huurprijs verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Waarop slaan deze extra ‘kosten en lasten’?

Alle kosten en lasten, van welke aard ook, kunnen in de huurovereenkomst ten laste van de huurder worden gelegd, met uitzondering van de onroerende voorheffing die voor de verhuurder is.

Wordt er in de huurovereenkomst niet bepaald wie moet instaan voor de extra kosten en de lasten, dan gelden de volgende principes.

 • Kosten: ieder moet de prestaties betalen die hem ten goede komen. Zo moet de huurder instaan voor deze die verband houden met het gebruik van de woning en die een objectief gebruiksgenot voor de huurder opleveren. De kosten om de woning geschikt te houden voor verhuur zijn ten laste van de verhuurder. Voorbeelden zijn: nutsvoorzieningen, zoals water, gas en elektriciteit; ook de kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen zoals de gang, inkom, lift, etc …
 • Lasten: de belastingen die op de eigendom van de woning slaan zijn ten laste van de verhuurder. De belastingen die betrekking hebben op het gebruik van de woning vallen ten laste van de huurder. Voorbeelden van taksen zijn: belastingen die verbonden zijn aan de woning, zoals de onroerende voorheffing, de rioleringstaks, de belasting op de oppervlaktewateren, …kosten

Voor de afrekening van de ‘kosten en de lasten’ bestaan er twee systemen

 • Er wordt maandelijks een forfaitair bedrag aangerekend zoals overeengekomen door de partijen.
 • Er wordt een afrekening gemaakt op basis van de werkelijke kosten en lasten. Op dat moment betaalt de huurder maandelijks een provisie. Daarna krijgt hij éénmaal per jaar een afrekening van de werkelijke uitgaven, samen met de bewijsstukken.

De huurder kan wel op elk moment de omzetting eisen van het systeem van forfaitaire kostenbetaling naar een systeem van kostenbetaling gebaseerd op de werkelijke uitgaven.

Lees meer over algemene huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: cibweb.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Extra kosten bovenop de huurprijs verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1319
Huurprijs bepalen, hoe doe je dat? https://www.huurproblemen.be/huurprijs/ Mon, 10 Jul 2017 14:19:02 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1312 Welke huurprijs kan je aan je huurders vragen? Kies voor een belegging in onroerend goed, dan mik je op een maximaal rendement via huurinkomsten. Welke huurprijs kan je precies vragen? Welke criteria bepalen de huurprijs? Een overzicht. Huurprijs in België In België zijn huurprijzen niet aan regels onderworpen. Huurder en verhuurder kunnen dus zelf vrij bepalen hoeveel de […]

Het bericht Huurprijs bepalen, hoe doe je dat? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Welke huurprijs kan je aan je huurders vragen?

Kies voor een belegging in onroerend goed, dan mik je op een maximaal rendement via huurinkomsten. Welke huurprijs kan je precies vragen? Welke criteria bepalen de huurprijs? Een overzicht.

huurprijs

Huurprijs in België

In België zijn huurprijzen niet aan regels onderworpen. Huurder en verhuurder kunnen dus zelf vrij bepalen hoeveel de precieze huurprijs zal bedragen. Onderhandelen is dus de boodschap!

Wanneer een huurder zijn huurovereenkomst verlengt, kan de verhuurder de huurprijs echter niet opdrijven. In de loop van de overeenkomst mag hij echter wel jaarlijks de huurprijs aanpassen aan de index.

Ook als een huurder na een contract van korte duur het pand overgeeft aan een nieuwe huurder, die ook een contract van korte duur afsluit, mag de verhuurder zijn prijs niet aanpassen.

Huurprijs bepalen: enkele beslissende criteria

 1. De ligging. De ligging van een woning of appartement is belangrijk voor de waardebepaling. Panden in het centrum van een stad, in de buurt van belangrijke verkeersaders, met mooie zichten of bekendheid zijn het meest gegeerd.
 2. De oppervlakte en het aantal kamers. De huur is meestal evenredig met de aangeboden oppervlakte.
 3. Op welke verdieping. Een licht appartement op een hogere verdieping met een mooi uitzicht zal interessanter worden als er een lift aanwezig is in het gebouw. Vooral oudere personen zullen afgeschrikt zijn bij afwezigheid van een lift.
 4. De standing. De voorgevel, de staat van het gebouw, de materialen en de uitrusting zijn belangrijke factoren voor de huurprijs. Een charmant pand of een functionele inrichting, een perfect afgewerkte keuken of een goedkope keuze: dit maakt het verschil.
 5. De aanwezigheid van een terras of tuin. In de stad zullen een terras of tuin de waarde van je pand de hoogte injagen.
 6. Autostaanplaats inbegrepen. Een parking huren in grote steden kost al gauw 100 tot 150 euro per maand. Dus je kent meteen het voordeel…
 7. Bemeubeld of niet? Bemeubelde appartementen worden vaak voor kortere periodes verhuurd en zullen vaker leegstaan. De verhuurder moet hierop ook meer belastingen betalen. Dus je mag zeker 200 euro per maand extra aanrekenen.
 8. De isolatiegraad. Een goed geïsoleerde woning zal minder verwarmingskosten eisen. Dit aspect wordt steeds belangrijker voor vele huurders.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: logic-immo.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Huurprijs bepalen, hoe doe je dat? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1312
Geen verwarming, wel EPC vereist https://www.huurproblemen.be/geen-verwarming-wel-epc-vereist/ Mon, 26 Jun 2017 07:45:19 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1303 Woning zonder verwarming Woningen zonder enige vorm van verwarming, je komt ze nog tegen. Als je zo’n pand verkoopt of verhuurt, moet je dan een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen? Vandaag luidt het antwoord nog “neen”, maar vanaf 1 juli wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt. Vandaag moet er geen EPC aanwezig zijn op […]

Het bericht Geen verwarming, wel EPC vereist verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>

Woning zonder verwarming

Woningen zonder enige vorm van verwarming, je komt ze nog tegen. Als je zo’n pand verkoopt of verhuurt, moet je dan een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen? Vandaag luidt het antwoord nog “neen”, maar vanaf 1 juli wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt.

epcVandaag moet er geen EPC aanwezig zijn op het moment van de tekoop- of tehuurstelling indien er geen verwarmingsinstallatie staat in de woning. Dit vormt één van de voornaamste vrijstellingen op de EPC-informatieplicht, die bijvoorbeeld kan worden aangewend voor de verkoop van casco-woningen.

Ongewenste effecten wegwerken

Volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) brengt deze vrijstelling een aantal ongewenste effecten met zich mee. Zo verwijdert men soms de bestaande verwarmingsinstallatie om te vermijden dat er een EPC moet worden opgemaakt. Bovendien vallen woningen, die volledig gerenoveerd werden maar waarin de verwarming nog niet geïnstalleerd is, bij verkoop buiten het toepassingsgebied van de EPC-informatieplicht. Nochtans zullen net deze woningen gebaat zijn bij een gunstig EP-kengetal.

Nieuwe regels op 1 juli

Om deze ‘ongewenste effecten’ weg te werken heeft de Vlaamse regering beslist om de vrijstelling voor woningen zonder verwarmingsinstallatie te schrappen. Een nieuw Besluit zal ervoor zorgen dat ook gebouwen zonder verwarming als geklimatiseerd worden beschouwd. Ook in die gebouwen zal een EPC aanwezig moeten zijn bij de tekoop- of tehuurstelling, met de gepaste vermeldingen in de publiciteit.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: cibweb.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Geen verwarming, wel EPC vereist verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1303
Verhuren voor lange of korte termijn? https://www.huurproblemen.be/verhuren-welke-termijn/ Mon, 19 Jun 2017 07:29:16 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1288 Welke termijn best te kiezen? U heeft nu een belangrijke investering gedaan in een opbrengsteigendom. U hoort ook al eens minder positieve ervaringen over huurders. U wenst daarom het beste huurcontract voor uw investering. Kiest u nu voor een huurcontract van negen jaar of voor één van korte duur.  Zekerheid met een negenjarig huurcontract? Op […]

Het bericht Verhuren voor lange of korte termijn? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Welke termijn best te kiezen?

U heeft nu een belangrijke investering gedaan in een opbrengsteigendom. U hoort ook al eens minder positieve ervaringen over huurders. U wenst daarom het beste huurcontract voor uw investering. Kiest u nu voor een huurcontract van negen jaar of voor één van korte duur. 

Zekerheid met een negenjarig huurcontract?

Op het eerste zicht is het het meest evidente als u voor een negenjarig huurcontract kiest. U heeft zekerheid voor negen jaar en dat is wat u wenst. De huurders moeten immers de eerste drie jaar ook een schadevergoeding betalen als u willen opzeggen…dus u heeft een gevoel van zekerheid. Maar is dit wel zo? Immers vanaf het derde jaar kunnen de huurders op elk ogenblik het pand verlaten, zonder enige schadevergoeding. En als de huurders niet opzeggen, zit u vast voor negen jaar. In de praktijk zal u dan de huur niet echt kunnen opslaan buiten de klassieke indexering. Immers de procedure om de huur te herzien is omslachtig en in de praktijk meestal niet toepasbaar. Het voordeel is dat als u toch zelf of uw naaste familie van het pand wilt gebruik maken, u altijd een opzeg kunt geven van zes maanden en het pand moet leeg zijn.

termijn - huurDus de zekerheid van een negenjarig huurcontract is ‘relatief’. De huurders zijn zoals iedereen van ons erg mobiel geworden. Huren voor negen jaar is eigenlijk ook erg lang geworden in deze tijden.

En zoals we al zagen biedt het negenjarig huurcontract u als verhuurder niet veel zekerheid meer na het derde jaar, dan kan de huurder immers op elk ogenblik weg mits drie maanden vooropzeg.

Of toch beter kiezen voor korte termijn?

Een andere reden om te kiezen voor een huurcontract van korte duur is dat u dan de kans krijgt, uw huurder te leren kennen. Als hij correct is en stipt betaalt kan u na verloop van tijd altijd besluiten om over te stappen op een negenjarig huurcontract. Anderzijds wil een huurder ook zekerheid. Daarom lijkt ons – maar nogmaals alles is voor een stuk persoonlijk – het een goed idee te kiezen voor een huurcontract van korte duur van twee jaar dat nog verlengd kan worden met één jaar. U krijgt dan de volgende situatie. De huurder begint toch met twee jaar zekerheid. Loopt alles goed dan wordt het huurcontract stilzwijgend verlengd met nog één jaar. Gaat u nog verder dan gaat het huurcontract van korte duur over in een negenjarig huurcontract, dat op dat ogenblik ineens zijn vierde jaar ingaat.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: bespaarbelastingen.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Verhuren voor lange of korte termijn? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1288
Welke informatie mag u vragen aan een huurder? https://www.huurproblemen.be/verhuren-informatie-huurder/ Mon, 05 Jun 2017 03:40:19 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1278 Welke informatie mag u vragen aan een kandidaat-huurder? Als u een woning of appartement wilt verhuren, wilt u wellicht graag zoveel mogelijk informatie van en over de kandidaat-huurders. Maar welke vragen mag u hen stellen en welke documenten mag u vragen? Indien u een appartement of woning wilt verhuren, wilt u er graag zeker van […]

Het bericht Welke informatie mag u vragen aan een huurder? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>

Welke informatie mag u vragen aan een kandidaat-huurder?

Als u een woning of appartement wilt verhuren, wilt u wellicht graag zoveel mogelijk informatie van en over de kandidaat-huurders. Maar welke vragen mag u hen stellen en welke documenten mag u vragen?

Indien u een appartement of woning wilt verhuren, wilt u er graag zeker van zijn dat de kandidaat-huurder de huurprijs, de huurlasten en de huurdersverzekering zal kunnen betalen. Bovendien hebt u graag dat de huurder het huis of het appartement dat hij gaat bewonen, degelijk zal onderhouden.

U gaat nu eenmaal voor meerdere jaren met de huurder in zee en wilt als eigenaar uw huurpand in de best mogelijke staat behouden. Aan de andere kant is er het belang van kandidaat-huurders. Wilt u gaan huren, dan mag men u niet discrimineren (bijvoorbeeld op basis van geslacht, leeftijd…). Bovendien hebt u een recht op privacy dat de verhuurder ook moet respecteren. Voorts wordt aanvaard dat iedereen recht heeft op een behoorlijke huisvesting.

Tegenstrijdige belangen

U merkt dus dat de belangen van de huurder en verhuurder op dit vlak wel eens in strijd kunnen komen met elkaar. Over wat een verhuurder aan een kandidaat-huurder allemaal mag vragen en wat niet, kan dan ook wel eens discussie ontstaan.

informatie - huurderDoor een aanbeveling van de privacycommissie (aanbeveling van 18 maart 2009) komt er op dat vlak toch iets meer duidelijkheid. Uit de aanbeveling blijkt dat een verhuurder niet alles mag vragen aan een kandidaat-huurder en dat hij zich maar een beperkt aantal documenten mag laten voorleggen.

Bij een eerste contact met de kandidaat-huurder kan de verhuurder eigenlijk nagenoeg alleen om zijn naam en voornaam vragen, eventueel ook om een telefoonnummer en een e-mailadres. Dat laatste mag hij echter alleen vragen om de huurder te kunnen contacteren (bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak om de woning te bezichtigen).

De kandidaat-huurder kan weigeren om zijn telefoonnummer en e-mailadres te geven. Meer bepaald kan hij aan de verhuurder zeggen dat de verdere contactname van hem als huurder zal uitgaan.

Andere gegevens mag de verhuurder op dat moment niet vragen. Wel kan hij vragen dat de kandidaat-huurder zijn identiteit bewijst door de voorlegging van een identiteitskaart.

En later?

Na het eerste contact kan de verhuurder bijkomende inlichtingen vragen. Al blijft ook hier het mogen vragen de uitzondering en is het niet mogen verzoeken om informatie de regel. Wat bijvoorbeeld wel mag, is vragen naar het adres van de huurder en het adres van diegenen die zich hoofdelijk met de huurder verbinden.

De verhuurder mag het adres echter niet gebruiken om informatie in te winnen bij de vorige verhuurder, tenzij de kandidaat het met het vergaren van die informatie eens is. Ook naar het telefoonnummer van de kandidaat mag worden gevraagd, maar hij moet dat niet meedelen. De weigering om het telefoonnummer mee te delen, mag op zich geen criterium zijn dat de verhuurder doet beslissen niet aan de kandidaat te verhuren.

Andere vragen die de verhuurder mag stellen, zijn bijvoorbeeld of de huurder getrouwd of wettelijk samenwonend is (de huurder mag echter weigeren dat mee te delen, nu dat gegeven geen weigering mag verantwoorden om de huurovereenkomst af te sluiten), de leeftijd van de huurder (als men eraan twijfelt of die meerderjarig is), het aantal personen dat het onroerend goed zal bewonen…

Mag je een loonfiche vragen?

Belangrijk voor een verhuurder is te weten of de huurder voldoende solvabel is en de huur wel zal kunnen betalen. Ook dergelijke vragen zijn binnen bepaalde grenzen toegelaten.

U kunt als verhuurder zelfs vragen dat de huurder u een loonfiche laat zien. Kwestie van diens solvabiliteit te kunnen controleren. Een kopie daarvan nemen, lijkt echter te ver te gaan. De kandidaat mag bepaalde gegevens onleesbaar maken (bijvoorbeeld naam en adres van de werkgever).

Niet toegelaten vragen

De verhuurder mag volgens de aanbeveling een hele reeks vragen niet zomaar stellen. Zo mag hij bijvoorbeeld in beginsel niet informeren naar de geboorteplaats, de etnische afstamming of de nationaliteit van de kandidaat. Die informatie zou immers aanleiding kunnen geven tot het discrimineren op grond van afkomst.

Het is ook niet toegelaten informatie op te vragen over de onroerende bezittingen van de kandidaat-huurder en over de nummers van diens zichtrekeningen. De verhuurder mag verder niet vragen of de huurder een wagen heeft en van welk merk die is, wat de nummerplaat daarvan is, enzovoort. Uitzonderlijk mag dat laatste wel gevraagd worden, als er bijvoorbeeld een autostaanplaats wordt verhuurd waarvoor er een toegangscontrole is.

De verhuurder kan aan de kandidaat-huurder ook niet zomaar een uittreksel uit het strafregister vragen (het vroegere getuigschrift van goed zedelijk gedrag) of vragen stellen naar diens gezondheidstoestand. Dat laatste zou wel kunnen als de huurder bijvoorbeeld een beroep doet op zijn handicap om een appartement te kunnen huren dat aan een gehandicapte is aangepast.

Als verhuurder mag u de huurder ook niet naar referenties vragen. De kandidaat-huurder kan u die wel spontaan verstrekken mits de derde die hij opgeeft (bijvoorbeeld een vroegere verhuurder) het daarmee eens is. Al evenmin mag de verhuurder vragen naar het nummer van de huurder bij de Kruispuntbank der ondernemingen, tenzij het gaat om een huur met een professioneel karakter.

Sancties

De aanbeveling van de commissie is op zich geen wet. Maar ze geeft goed aan wat volgens een gespecialiseerde instantie door de beugel kan en wat niet.

Vraagt een verhuurder toch bepaalde zaken die volgens de commissie niet mogen worden gevraagd, dan kan het perfect dat hij daar nooit problemen mee krijgt, maar dat valt niet uit te sluiten. Zeker een afgewezen kandidaat zou wel eens moeilijk kunnen doen en van de verhuurder een schadevergoeding vragen of zelfs een klacht tegen hem indienen.

De verhuurder riskeert in het slechtste geval zelfs strafrechtelijke sancties, bijvoorbeeld omdat hij een inbreuk maakt op de antidiscriminatiewet of op de privacywetgeving. Ook voor vastgoedmakelaars die zich bezighouden met het verhuren van onroerende goederen is het van belang de aanbeveling van de commissie na te leven. Ook zij riskeren sancties als ze dat niet doen.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Trends.knack.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Welke informatie mag u vragen aan een huurder? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1278
Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen? https://www.huurproblemen.be/huur-beeindigen-bij-kwaliteitsproblemen/ Mon, 29 May 2017 07:34:43 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1268 Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen als er kwaliteitsproblemen zijn aan de woning? Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen of het herstel. De huurder mag van dit keuzerecht geen misbruik maken (door […]

Het bericht Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen als er kwaliteitsproblemen zijn aan de woning?

Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is kan de huurder aan de vrederechter naar keuze de ontbinding van de huurovereenkomst vragen of het herstel. De huurder mag van dit keuzerecht geen misbruik maken (door bij voorbeeld herstel te vragen terwijl de kosten zeer hoog zijn of door ontbinding te vragen terwijl het kwaliteitsprobleem heel makkelijk kan worden opgelost).

Los van de kwaliteitsproblemen kan een huurder een huurovereenkomst van 9 jaar voor een hoofdverblijfplaats steeds opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden (dus nog drie maanden huren na de opzeg). De huurder kan hiermee een procedure omtrent de kwaliteitsproblemen bij de vrederechter vermijden maar de regels inzake opzegtermijn en opzegvergoeding blijven van toepassing, ongeacht de achterliggende reden voor de opzeg.

kwaliteitsproblemenU kunt uiteraard ook steeds tot een overeenkomst komen met de verhuurder (best schriftelijk) om de overeenkomst in onderling akkoord te beëindigen.

De huurder kan via de dienst huisvesting van de gemeente waar de huurwoning gelegen is kosteloos een procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid opstarten. Dit is een administratieve procedure waarbij de burgemeester een woning ongeschikt kan verklaren nadat een technicus is langsgekomen om gebreken in de woning vast te stellen, met een heffing ten laste van de verhuurder tot gevolg wanneer hij niet tot herstel overgaat.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Wonenvlaanderen.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen bij kwaliteitsproblemen? verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1268
Gemeenschappelijke kosten in een appartement https://www.huurproblemen.be/gemeenschappelijke-kosten-huur/ Mon, 22 May 2017 07:19:22 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1260 Gemeenschappelijke kosten in een appartement: wat en hoeveel? Ben je op zoek naar een appartementje of ga je samenwonen met je vriend(in), dan is het een goed idee om een overzicht te maken van mogelijke kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de huurprijs van het appartement meestal ook nog gemeenschappelijke kosten om mee rekening te […]

Het bericht Gemeenschappelijke kosten in een appartement verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Gemeenschappelijke kosten in een appartement: wat en hoeveel?

Ben je op zoek naar een appartementje of ga je samenwonen met je vriend(in), dan is het een goed idee om een overzicht te maken van mogelijke kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de huurprijs van het appartement meestal ook nog gemeenschappelijke kosten om mee rekening te houden.

Gemeenschappelijke kosten

gemeenschappelijke kosten

Gemeenschappelijke kosten voor een appartement kunnen erg verschillen en ook wel snel oplopen. Zo is het logisch dat in een nieuwbouwcomplex de onderhoudskosten lager zijn dan in een ouder gebouw. Maar wat kunnen deze kosten nu allemaal inhouden?

We hebben een lijstje gemaakt:

 • Onderhoudskosten van het gebouw (water-, gas- en brandstofverbruik)
 • Onderhoudskosten voor de lift
 • Verlichting in de gangen
 • Kosten van de syndicus
 • Salaris van personeel voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes (bijv. poetsploeg en onderhoud van de tuin)
 • Verzekering en sociale lasten van de huisbewaarder

Deze kosten worden meestal forfaitair vastgelegd in het huurcontract. Dat wil zeggen dat je als huurder een vast bedrag per maand moet betalen voor de onkosten. Wanneer de kosten op deze manier zijn vastgelegd, worden ze niet geïndexeerd en veranderen ze niet gedurende de looptijd van je huurcontract (tenzij dit toch expliciet in je huurcontract vermeld wordt).

Hoeveel bedragen de kosten?

Hoewel de gemeenschappelijke kosten soms erg kunnen verschillen, mag je toch rekenen op ongeveer 80 euro vaste kosten per maand in een nieuwer gebouw. Voor oudere gebouwen kunnen de maandelijkse kosten oplopen tot zo’n 200 euro. Hierbij inbegrepen zitten naast het onderhoud van het gebouw vaak ook vergoedingen van renovatiewerken.

De vaste kosten moeten trouwens apart worden vermeld in het huurcontract naast je vaste huurprijs. Vergeet dit dus zeker niet even na te vragen vooraleer je je contract tekent om zo onverwachte kosten te vermijden.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: Hebbes.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht Gemeenschappelijke kosten in een appartement verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1260
De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis… https://www.huurproblemen.be/huurder-laat-rommel-achter-2/ Mon, 15 May 2017 07:02:24 +0000 http://www.huurproblemen.be/?p=1254 Uw rommelige huurder vertrekt… Uw huurder moet er op het einde van de huur in principe voor zorgen dat hij al zijn spullen meeneemt of zelf weggooit. Hij mag dus m.a.w. niet allerlei rommel achterlaten. Wat hij achterlaat, is voor u? Zo simpel is het ook weer niet. Het is niet omdat de huurder iets […]

Het bericht De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis… verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
Uw rommelige huurder vertrekt…

Uw huurder moet er op het einde van de huur in principe voor zorgen dat hij al zijn spullen meeneemt of zelf weggooit. Hij mag dus m.a.w. niet allerlei rommel achterlaten.

Wat hij achterlaat, is voor u? Zo simpel is het ook weer niet. Het is niet omdat de huurder iets achterlaat dat u daar automatisch eigenaar van wordt en dit zomaar zelf kunt afvoeren naar het stort of waardevolle zaken kunt ‘inpalmen’.

Let op! Dit is zelfs niet zo als die huurder nog achterstallen heeft. In dat geval moet u in principe immers eerst een deurwaarder beslag op de inboedel laten leggen om het te verkopen.

Te regelen bij de plaatsbeschrijving?

Dat is de beste oplossing... Stelt u op het moment dat u een gezamenlijke plaatsbeschrijving opmaakt vast dat er nog vanalles achtergebleven is in uw huur­woning, dan maakt u daar dan het best afspraken over. Voeg eventueel ook een aantal foto’s toe die u beiden ondertekent.

Wat regelt u? Gaat het om enigszins waardevolle zaken, bv. een afwasmachine die voor de volgende huurder nuttig kan zijn, dan vermeldt u het best in de plaatsbeschrijving dat de huurder “deze voorwerpen die zijn eigendom zijn niet meegenomen heeft en daarvan afstand doet”.

rommelEen grote hoop waardeloze rommel… Dan liggen de zaken anders… In dat geval kunt u in de plaatsbeschrijving een vergoeding voorzien voor het opruimen van de rommel. Deze kunt u – met het akkoord van uw huurder – dan ook inhouden op de waarborg.

Ik haal dat zelf allemaal wel weg… Mogelijk belooft de huurder dat hij dit zelf nog zal opruimen. In dat geval neemt u hierover het best een duidelijke afspraak op in de plaatsbeschrijving. Voorzie dat als het op de afgesproken datum niet weggehaald is, u dit zelf doet en de huurder u alsnog een bepaalde vergoeding moet betalen.

Tip. Kan de huurder de rommel pas na het einde van zijn huurcontract komen weghalen, dan kunt u hiervoor eventueel ook een extra bezettings­vergoeding aanrekenen. Zolang het vol rommel ligt, kan er immers nog geen nieuwe huurder in…

Wat als huurder niets meer laat weten?

Alleen de rommel blijft achter… Mogelijk komt uw huurder niet opdagen voor de plaatsbeschrijving. Kleine onbenulligheden die hij achterliet, kunt u dan uiteraard gewoon weggooien. Liet hij echter een grote hoop rommel achter, zorg er dan voor dat u de toestand laat vaststellen door een deurwaarder of ten minste enkele foto’s neemt.

Geef huurder nog even de tijd. Stuur hem een aangetekende brief waarin u hem aanmaant het huurhuis alsnog binnen een aantal dagen (bv. 10) zelf leeg te maken. Geef aan dat u bij gebreke daaraan alles naar het stort brengt en dat u hem de kosten in rekening zal brengen.

Tip. Kunt u de huurder echt niet bereiken omdat u zijn adres niet heeft, dan kan niemand u kwalijk nemen dat u na 10 dagen alvast de waardeloze zaken opruimt. Waardevolle zaken stockeert u het best nog wat langer.

Let op! Effectief naar de rechter stappen om het pand te laten leegmaken, heeft spijtig genoeg meestal niet veel zin. Niet alleen maakt u daarmee veel kosten, u zit ook een periode ‘vast’ waardoor u nog geen nieuwe huurder kunt zoeken.

Lees meer over huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: indicator.be – dd. 5/6/2013


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be

Het bericht De rommel van uw huurder blijft achter in uw huurhuis… verscheen eerst op Huurproblemen.

]]>
1254