Laden…

Stel uw vraag

Stel vrijvlijvend uw vraag met huurprobleem via de blauwe knop op de pagina.

Gratis advies binnen 48 u

Ontvang een eerste gratis kort juridisch advies per e-mail binnen de 48u.

Verdere actie nodig?

Ontvang de nodige aangetekende brieven, contracten, verzoekschriften etc per e-mail zodat U zelf verder de correcte stappen kan ondernemen.

Extra kosten bovenop de huurprijs

Waarop slaan deze extra ‘kosten en lasten’?

Alle kosten en lasten, van welke aard ook, kunnen in de huurovereenkomst ten laste van de huurder worden gelegd, met uitzondering van de onroerende voorheffing die voor de verhuurder is.

Wordt er in de huurovereenkomst niet bepaald wie moet instaan voor de extra kosten en de lasten, dan gelden de volgende principes.

  • Kosten: ieder moet de prestaties betalen die hem ten goede komen. Zo moet de huurder instaan voor deze die verband houden met het gebruik van de woning en die een objectief gebruiksgenot voor de huurder opleveren. De kosten om de woning geschikt te houden voor verhuur zijn ten laste van de verhuurder. Voorbeelden zijn: nutsvoorzieningen, zoals water, gas en elektriciteit; ook de kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen zoals de gang, inkom, lift, etc …
  • Lasten: de belastingen die op de eigendom van de woning slaan zijn ten laste van de verhuurder. De belastingen die betrekking hebben op het gebruik van de woning vallen ten laste van de huurder. Voorbeelden van taksen zijn: belastingen die verbonden zijn aan de woning, zoals de onroerende voorheffing, de rioleringstaks, de belasting op de oppervlaktewateren, …kosten

Voor de afrekening van de ‘kosten en de lasten’ bestaan er twee systemen

  • Er wordt maandelijks een forfaitair bedrag aangerekend zoals overeengekomen door de partijen.
  • Er wordt een afrekening gemaakt op basis van de werkelijke kosten en lasten. Op dat moment betaalt de huurder maandelijks een provisie. Daarna krijgt hij éénmaal per jaar een afrekening van de werkelijke uitgaven, samen met de bewijsstukken.

De huurder kan wel op elk moment de omzetting eisen van het systeem van forfaitaire kostenbetaling naar een systeem van kostenbetaling gebaseerd op de werkelijke uitgaven.

Lees meer over algemene huurproblemen op de pagina met veelgestelde vragen of bij de nieuwsberichten.

Bron: cibweb.be


Huurproblemen - opzegwww.huurproblemen.be